Zappa i Vilnius

zappa2.jpgKom tilbake i natt etter noen fine dager i Vilnius, Litauen. I denne gamle kulturbyen er det reist en statue av Frank Zappa, som jo var en av heltene da jeg vokste opp på 70-tallet. Hvem kan glemme slagere som Jewish Princess, Joes Garage og Baby Snakes? Itte je.

Zappa har i ettertiden fått både det ene og det andre oppkalt etter seg; to astroider, et gen, en manet, en mikrobe som foråsaker urinveisinnfeksjon, og en edderkopp.

Den fine Zappa-bysten er laget av billedhuggeren Konstantinas Bogdanas, som under den sovjetiske okkupasjonen var kjent for sine Lenin-statuer. Det er imponerende hvordan et folk etter 50 års hard okkupasjon kan inkludere og tilgi okkupantene. Dette ser vi som en trend i alle de tre baltiske landene, f.eks. Latvia, der den russiske delen av befolkningen får tilbud om å bli fullverdige Latviske statsborgere. Dette viser en romslighet, og en evne til å tilgi, som det bare er å bøye seg i støvet for. Etter å ha vært okkupert i 50 år av et aggressivt kommunistregime som har tatt alle grusomheter i bruk for å kontrollere hoder og hender i de okkuperte områdene, velger man å snu det andre kinnet til og å gå forsoningens vei. Det er imponerende.

2 kommentarer til «Zappa i Vilnius»

  1. Klarte ikke å holde meg unna når Zappa kom opp: Hva med «Bobby Brown»? Det er da en skikkelig monsterhit? Veldig veldig tøff seksualopplysning. Den må du ikke glemme: «Hey there people I’m Bobby Brown. They say I’m the cutest Boy in Town….» Og «I don’t wanna get Drafted» om Irak-krigen, og «Catholic Girls» om tensing-jenter fra Biri
    🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.