Vi skal sloss for Lillehammer sykehus

Arbeiderpartiets Ragnar Nordgreen liker tydelig dårlig at noen parkerer det politiske ansvaret for det som skjer med Lillehammer Sykehus hos Ap, selv om det er der det hører hjemme. Under mottoet «angrep er det beste forsvar» i et innlegg i GD 30.desember 2006, forsøker han å støye seg bort fra Arbeiderpartiets ansvar ved å skylde på andre. Den går ikke; det blir for feigt å bruke NPM -New Public Management som bekvemmelighetsflagg.

Selvsagt vet vi at Helseforetaksmodellen gjør at lokale/regionale politikere ikke har direkte styring med sykehusene. Det betyr selvsagt ikke at man ikke skal jobbe for sykehuset med de midler man har overfor sentrale politiske miljøer som vitterlig har mulighet til å gripe inn. Helseministeren kan i henhold til helseforetaksloven gripe inn og overstyre helseregionene/foretaksstyrene. Daværende helseminister Dagfinn Høybråten gjorde nettopp det da fødeavdelingen på Gjøvik sykehus var truet i 2003. Så langt har vi ikke sett helseminister Sylvia Brustad (Ap) løfte en finger for å løse flokene i Sykehuset Innlandet. Derfor har jeg mine ord i behold når jeg skriver at vi kunne hatt et nær komplett sykehus på Lillehammer om Arbeiderpartiet hadde ønsket det.

Da den statlige overtakelsen av sykehusene ble gjort var Høyres modell at sykehusene kunne vært styrt direkte fra Helsedirektoratet, dvs. uten noe administrativt mellomledd, slik helseregionene ble. Dagens modell kom her som et resultat av et forlik i Stortinget. Høyre står fortsatt på at Helseregionene bør avvikles. Det vil gi bedre statlig koordinering, og det vil gi mer selvstendige enheter (helseforetak) landet over. Ved årets budsjett foreslo Høyre som et første skritt å slå sammen Helse Øst og Helse Sør.

Oppland Høyre har hatt en klar holdning til at vi ikke ønsket et storsykehus i Hamarregionen, men heller ville satse på mest mulig komplette sykehus basert på dagens struktur. Så vidt vi har kunnet oppfatte var Arbeiderpartiet lenge splittet i synet på dette. I alle fall ga fylkespartiet lenge andre signaler. Så vidt vites kom ikke Ap på denne banehalvdelen før Høyres Olemic Thommessen tok saken opp under stortingsvalgkampen, hvoretter Ap i løpet av noen hektiske dager fikk orden på kammerset.

Det hjelper imidlertid ikke å krangle om fortiden. Aps stortingsrepresentanter fra Oppland ønsker sammen med de andre på benken at Sykehuset Innlandet må deles slik at vi igjen får Opplandssykehuset som egen enhet. Problemet er bare at Aps representanter later til å være enslige svaler uten gjennomslag i partiet. Høyre fikk gjennomslag for å berge fødetilbudet på Gjøvik – vi venter på at Oppland Arbeiderparti greier å nå frem overfor Sylvia Brustad med kravet om et eget helseforetak for Oppland. Hun kan gjøre det hvis hun vil – så langt ser det ut til at hun – med god støtte fra Oppland Arbeiderparti og Ragnar Nordgreen, velger å dytte formalitetene foran seg for å slippe å ta stilling., – hvor tøft velger det lokale Arbeiderpartiet å kjøre denne saken? Eller er det kanskje slik at de seiler under NPM-bekvemmelighetsflagg? Hvilken forventning har vi til at en helseminister fra Hedemark vil skjære igjennom og rydde opp på hjemmebane?

Arbeiderpartiet lokalt og i fylkeskommunen kan skrive resolusjoner til de blir grønne; partiet kan likevel ikke vente å få mer kredit enn det de leverer, og så langt har vi ikke sett noe til resultatene. Det er tydelig at et sterkere politisk press er nødvendig – Ap klarer tydeligvis ikke dette på egen hånd.

Lillehammer Høyre vil ikke se på at Lillehammer Sykehus blir bygget ned. Vi skal jobbe med denne saken til vi har et troverdig og langsiktig resultat, uansett om Nordgreen synes det blir ubehagelig å bli konfrontert med arbeiderpartiets soleklare ansvar. Vi skal ta den fighten som er nødvendig for å berge sykehuset vårt.

Én kommentar til “Vi skal sloss for Lillehammer sykehus”

  1. Som tidligere pasienten ved Lillehammer sykehus opprøre det meg at du kan forsvare dette sykehuset! Jeg har blitt behandlet på mange forskjellige sykehus! Og jeg har aldri fått så dårlig behandling som ved Lillehammer sykehus!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.