Tips til 17.maitalen min?

17maistor.bmp
Sitter og jobber med 17.maitalen min som jeg skal holde på Stortorget. Det er viktig at den ikke er så veldig politisk denne gang, men samtidig at den har et viktig innhold. Selvsagt. Noe jeg er opptatt av er at vi skal være en inkluderende by, og at vi tar vare på hverandre. Både de rundt oss, og de som kommer utenifra. Jeg setter taleutkastet mitt inn her, så kan bloggens lesere komme med innspill. Siste frist for innspill: 16.mai klokken 23.00
🙂

Kjære Lillehamringer og tilreisende

Gratulerer med dagen til dere alle.

En spesiell hilsen til skolene som fyller år. Gratulerer.

Takk til alle skoler, korps og frivillige lag og foreninger som sammen har lagt ned en masse dugnad slik at denne dagen kan bli en fest.

17 mai er den dagen da vi feirer vår selvstendighet og frihet. Denne dagen ble som vi vet dratt innstiftet av Henrik Wergeland.

Lillehammer har en lang historie som handelsby og som turistby. Hit kom de såkalte Lillehammermalerne, og hit kommer studenter og tilreisende fra hele landet, og fra hele verden for å male, studere og gå på ski.

Gjestfrihet og åpenhet er noe av det fine som kjennetegner byen vår. Dette tror jeg vil fikk vise til fulle under OL i 1994 der vi ønsket verden varmt velkommen til byen vår, og samtidig var oss selv.

I 1986 flyttet jeg til Lillehammer for å gå på skole her. Jeg ble tatt godt i mot, fikk gode venner, og trives så godt at jeg ble her i byen. På Lillehammer ville jeg bo.

Henrik Wergeland var ikke bare far til 17. mai. Han kjempet mot all urett, og var den som hadde hovedæren for at jødene «ble gitt tilgang til riket» som det den gang het – i 1851 -6 år etter hans død. Han sendte et forslag til Stortinget om å oppheve grunnlovens forbud mot å gi jødene adgang til
riket, og gjennom sine diktverk «jøden» og «jødinnen» kjempet han for jødenes sak. Saken til de som var svakere enn oss selv, de som var forfulgt og som trengte en hånd.

Vi ere en nasjon vi med, vi små en alen lange.

Det kommer nye mennesker til byen vår hele tiden. Det kan være asylsøkere fra Iran, nye arbeidskollegaer fra Sverige, eller studenter fra Gjøvik, som alle kommer hit for å bli en del av byen vår. Hele tiden blir vi tilført ny mat, nye impulser, nye venner. Det hjelper oss å utvikle oss som mennesker, og gjør at vi ikke størkner. La oss ta godt imot de som kommer, og inkludere dem i de gode fellesskapene vi har i byen vår.

Gratulerer med dagen

Hipp hipp hurra

2 kommentarer til «Tips til 17.maitalen min?»

 1. Ikke glem våre landsmenn som døde under 2.verdenskrig. Ikke glem dem som nå kjemper i Afghanistan for vår frihet. Ikke glem våre sjømenn. Ikke glem meg. Ikke glem deg.
  Inkluder meg. Inkluder deg. Blablabla.

 2. OK, Reodor, nå er jeg ferdig. Ha en strålende fin 17.mai:

  Kjære Lillehamringer og tilreisende

  Gratulerer med dagen til dere alle.

  • Røyslimoen skole fyller 20 år
  • Søre Ål skole fyller 135 år
  • Søre Ål skolekorps fyller 50 år

  En spesiell hilsen til dere. Gratulerer.

  Takk til alle skoler, korps og frivillige lag og foreninger som sammen har lagt ned en masse dugnad slik at denne dagen kan bli en fest.

  17 mai er den dagen da vi feirer vår selvstendighet og frihet. Og dagen ble som vi vet, innstiftet av Henrik Wergeland.

  Lillehammer har en lang historie som populært reisemål, som handelsby og som turistby. Hit kom de såkalte Lillehammermalerne, og hit kommer studenter og tilreisende fra hele landet, og fra hele verden for å male, studere og gå på ski.

  Gjestfrihet og åpenhet er noe av det fine som kjennetegner byen vår. Dette fikk vi vist til fulle under OL i 1994, der vi ønsket verden varmt velkommen til byen vår, og samtidig var oss selv.

  I 1986 flyttet jeg til Lillehammer for å gå på skole her. Jeg ble tatt godt i mot, fikk gode venner, og trivdes så godt at jeg ble her i byen. På Lillehammer er det veldig godt å bo.

  Henrik Wergeland var ikke bare far til 17. mai. Han kjempet mot all urett, og er den som har fått hovedæren for at jødene «ble gitt tilgang til riket» som det het den gangen – i 1851 -6 år etter hans død. Han sendte et forslag til Stortinget om å oppheve grunnlovens forbud mot å gi jødene adgang til riket, og gjennom sine diktverk «jøden» og «jødinnen» kjempet han for jødenes sak. Det var en håndstrekning til de som står utenfor, til de som er svakere enn oss selv, og de som er forfulgt og som trenger ly og trygghet.

  Det kommer nye mennesker til Lillehammer hele tiden. Det kan være asylsøkere fra Afghanistan, sykepleiersker fra Sverige, eller studenter fra Gjøvik, som alle kommer hit for å bli en del av byen vår. Hele tiden blir vi tilført ny mat, nye impulser, nye venner. Det hjelper oss å utvikle oss som mennesker, og gjør at vi ikke størkner og stopper opp.

  La oss i Henrik Wergelands ånd ta godt imot de som kommer hit, og inkludere dem i de gode fellesskapene vi har i byen vår. På den måten kan hver og en av oss gjøre Lillehammer til enda bedre og varmere by.

  Gratulerer med dagen, Hipp hipp hurra

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.