Oppland Høyre satser på håndverk

Norge må styrke yrkesfaglig utdanning for å kunne utdanne bedre og dyktigere håndverkere som vi trenger i fremtiden.

Høyre peker på følgende satsingsområder:

Stipendiatordningen for håndverkere må styrkes. Oppland Høyre anbefaler at stipendiatordningen for håndverkere blir permanent, og at den bygges ut til å omfatte 10 nye stipendiater pr. år slik at det til enhver tid er 30 stipendiater i håndverk.

Behovet er stort for en systematisk plan for etter og videreutdanning av håndverkere. Håndverksutdanningen stopper i dag opp ved fag og svennebrev, der mesterbrev er en ren merkantil tilleggsutdanning. Oppland Høyre ber derfor om at det utarbeides en plan for en systematisk etter og videreutdanning for håndverkere der det spesielt tas tak i fagskolene og videreutdanning i samarbeid med håndverksbedrifter.

De små og verneverdige fagene er en viktig del av vår felles kulturarv, og det må legges enda bedre til rette for økt rekruttering av lærlinger og lærebedrifter i disse fagene om ikke disse fagene skal bli borte.  Oppland Høyre mener derfor at det er behov for ytterligere å øke lærlingtilskuddet for de små håndverksfagene hvor økonomi er en svært viktig faktor for å kunne organisere gode læreplasser.

Læreplanene i yrkesfaglig utdanning er i dag i altfor liten grad tilpasset håndverksfagenes behov. Første bud er å styrke den praktiske delen av opplæringen, slik at den faktisk blir en håndverksutdanning. Hvis en tømrer skal bli en god håndverker må han eller hun faktisk tømre mer. Derfor må det legges vekt på et godt samarbeid med næringsliv og aktuelle opplæringsbedrifter der dette er mulig. Samarbeidet mellom den offentlige skolen og bransjen bør styrkes for å løfte håndverksfagene ut av klasserommene.

Man kan ikke lese seg til å lafte. For å hindre drop-outs fra den videregående yrkesutdanningen er det viktig å balansere teoriundervisningen, slik at ikke alt kommer på en gang. Det bør også ses på muligheten å tilpasse teoriundervisningen i større grad enn i dag slik at den er mer tilpasset yrkesfagenes behov. Dette ikke bare for å hindre drop-outs, men først og fremst fordi vi ønsker å utdanne enda bedre og dyktigere håndverkere som Norge trenger i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.