Hegn om laftetradisjonen

10899116_663167360461922_1209996349_n

I Rauland bodde jeg i en nær 500 år gammelt laftet tømmerstue. En kveld satt jeg i denne stua og så på TV. Der var det en reklame for en type hus hvor punchlinen var: Om du kjøper et hus fra oss, garanterer vi 20 års levetid. Og jeg tenkte: 20 års levetid for et hus? Hva er det? Her sitter jeg i et supert hus som er 500 år

Direktoratet for byggkvalitet har sendt forslag til nye energikrav på høring. Nye energikrav kan føre til at det blir slutt på å bygge store hus og hytter av lafta tømmer. Da er det all grunn til å spørre seg om hva som er mest miljøvennlig.

Et tradisjonelt tømmerhus puster, lever, og bidrar i et klimaperspektiv, effektivt til å binde CO2. Et «moderne» hus er ofte mer energikrevende å produsere, og består gjerne av en rekke ulike materialer, der ofte mye er å anse som spesialavfall. Det vil også i de fleste tilfeller kreve mer vedlikehold. Man kan også spørre seg om hvor sunt det er å bo i et hus som er tett.

I Norge har vi bodd i tømmerhus i 1000 år. Laftetradisjonen er en svært viktig del av vår kulturarv, som fremdeles lever i beste velgående. I dag har vi et levende mangfold av ulike teknikker og tradisjoner innenfor laftetradisjonen. Det er vi stolte av, og vil gjerne videreføre. Skal denne delen av kulturarven leve videre, må det fortsatt være et marked. Det er dette markedet direktoratet nå foreslår å begrense.

Byråkratiets lek med kalkulator kan i enkelte tilfeller ha en viss underholdningsverdi, men det er viktig at dette forslaget fra direktoratet ikke blir noe mer enn en virkelighetsfjern skrivebordsøvelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.