Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_name() should not be abstract in /var/www/falkeredet.no/public_html/eivind/blogg/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 139

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_title() should not be abstract in /var/www/falkeredet.no/public_html/eivind/blogg/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 146

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_description() should not be abstract in /var/www/falkeredet.no/public_html/eivind/blogg/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 153

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_long_description() should not be abstract in /var/www/falkeredet.no/public_html/eivind/blogg/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 160

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_features() should not be abstract in /var/www/falkeredet.no/public_html/eivind/blogg/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 167

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_pricing_for_ui() should not be abstract in /var/www/falkeredet.no/public_html/eivind/blogg/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 174

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_manage_url() should not be abstract in /var/www/falkeredet.no/public_html/eivind/blogg/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 181
Dårlig økonomistyring – Eivinds blogg

Dårlig økonomistyring


Kommunestyret på Lillehammer er nettopp blitt presentert tallene for første tertial 2008. Det er sørgelig lesning. I korthet er dette bildet:
1. Finanskostnadene øker til stadig nye høyder grunnet rentenivået og skyhøyt låneoptak (1,3 milliarder kroner)
2. Overskridelser hittil i driftskostnader på 16,5 millioner kroner mot budsjett. Kommuneadministrasjonen følger ikke budsjettet som er vedtatt av kommunestyret.
3. Alle disponible fond er tomme. Det siste ble vedtatt slaktet i forbindelse med at de 16,5 millionene måtte dekkes inn. Det fondet het Gjeldsavdragsfondet, men ble altså brukt for å dekke inn driftskostnader.
4. Hvis overforbruket fortsetter ligger kommunen an til et underskudd for 2008 som nærmer seg 40 millioner kroner.
5. Sykefraværet i Lillehammer Kommune har nå passert rekordhøye 11% og fortsetter å stige.
Lillehammer Høyre anbefaler følgende medisin:
1. Ta tak i sykefraværet. Det koster Lillehammer kommune mer en 30 millioner pr. år, og her må det tas grep for å få folk tilbake i jobb. Inviter kommuner som lykkes (for eksempel høyrekommunene Frogn og Sandefjord) for å lære av deres gode arbeid på dette feltet.
2. Selg kommunal eiendom / skog og få ned lånegjelden. Dette må imidlertid ikke brukes til drift. det blir omtrent som å pisse i buksa.
3. Kommunen må slutte å drive med ting den ikke skal drive med. Aksjekjøpet i Hafjell var det siste groteske eksempelet, og kafedrift i Søndre Park kommer som en god nummer to. Kommunen må tørre å slutte å drive med ting den ikke skal drive med.
4. Rådmannen må sørge for at budsjettet de folkevalgte blir fulgt. Det er faktisk rådmannens jobb.
5. Kommunen bør gå gjennom prosjektplanen sin, og se på hva som kan fjernes. I dag driver kommunen en lang rekke prosjekter. Dette koster, og det er ikke sikkert alt er like viktig.

2 kommentarer til «Dårlig økonomistyring»

 1. I høst skal Lillehammers politikere ta stilling til en ny Byplan, eller Sentrumsplan. Det gjelder oppfølging av 2006 års kommuneplanarbeid.

  Det er viktig at alle de politiske partiene tar stilling til hovedspørsmålene og sorterer personlige, subjektive holdninger i høringsrunden og i pressen fra de politiske holdninger som rommer fellesskapets interesser.

  En viktig erkjennelse er at byen er truet i 10-årsperspektivet: Siste befolkningsprognoser signaliserer befolkningsnedgang. Og Lillehammer må konkurrere om fremtidens yrker, næringer, bosettinger.
  Nye generasjoner vil bo i urban by, de bor gjerne ved kysten og i nærheten av storbyene.

  Det er viktig at Høyre og partiene i saken fanger opp interessentene i byutviklingen som ikke bare representerer de nåværende borgere, det etablerte, voksne og seniore Lillehammer 2008, de som bor i mor og fars gamle villa, men også tolker ungdommens interesser, de som etter utdanning fremover måtte ønske å bli boende i byen, de som gjerne vil flytte hit istedenfor til Sandnes, Oppegård, Ranheim eller Åsane. Og at Lillehammer også er et valg for dem som mest ønsker seg til StHanshaugen, Lerkendal, Torgalmenningen.

  Høyres og partienes debatt og standpunkt må favne fremtidens bosettingsønsker som de kan forutsies og som de allerede uttrykkes blant dagens unge. Lillehammer by og sentrum kan ikke forbli en sorts rimelig stor landsby. Sikring av byen som bosettingsalternativ for kommende generasjoner forutsetter vilje til modernitet og urbanisering.

  I partienes behandling må slik også ungdommen høres. De må få si sitt. Og politikerne må tolke fremtidige generasjoners lyster. Byens seniore etablissement 2008
  må ikke alene få sperre for fremtidige generasjoners interesser omkring by, mondernitet, på basis av forståelig, men subjektiv personlig nostalgia.

  Slik er den pågående høringsprosess god. Men langtfra nok. Fremtiden, ungdommen må høres.

 2. Hei O Henrik. Jeg er helt enig med deg og er derfor veldig opptatt av at vi har et sterk Unge Høyre-engasjement på Lillehammer. Og ikke minst må vi lære å lytte til hva de har å si. Tolkninger og gjetninger er ikke nok. Vi må ha de med på laget. Derfor er jeg glad for å melde:
  -Vi har et aktivt UH på Lillehammer
  -Vi hadde den yngste lista av alle partier på Lillehammer ved kommunevalget 2007
  Men det er selvsagt ikke nok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.