Arbeiderpartiet på dypt vann

karikatur2.bmp

MJØSA: Synes denne morsomme karikaturen i Lillehammer Byavis.no var fin. Kunstneren heter Tore Feiring.

I GD14.mai 2007 trår både GDs Hallgrim Øystad og Aps Ragnar Norgreen til i et forsøk på å latterliggjøre Høyres viktige arbeid med å sette Mjøsa på den politiske dagsorden.

La meg få slå fast med en gang; I Høyre er vi strålende fornøyd med å ha satt Mjøsa på det politiske kartet både nasjonalt og lokalt. Det tror vi er helt nødvendig for å kunne mobilisere til den nødvendige satsingen for å få en grundig overvåkning og rensing av Norges største innsjø. Det får vi bare til gjennom et grundig miljøfokus lokalt og nasjonalt.

Vi er helt trygge på at kommunens administrasjon gjør sitt beste innenfor de rammene og ressursene de har fått å arbeide innenfor, og dette fikk vi da også en fin orientering om på møtet den 15.05.07. Men som Rudi sa på møtet; ”Vi gjør det vi får beskjed om.”

Det politiske miljøansvaret er det ordføreren som har.

På Fylkesmannens orientering om denne saken, som de publiserte 16.04.07, pekes det på en feil i avløpsnettet som årsak. I GD 18.05.07. kan Lars Rudi fortelle oss at avløpsnettet likevel var i orden, og GD konkluderer: ”I så fall er det fortsatt noe av et mysterium hvordan den farlige miljøgiften har havnet i grunnen på Strandtorget og stadig siver inn i overløpskanalen som munner ut i Mjøsa.”

Om det er tilfelle at Lillehammer Kommune har rett i sin friskmelding av egen rørledning, og Fylkesmannens konklusjon er feil, gjør ikke dette saken bedre. Snarere tvert imot. Alarmen gikk i 2003 og har ringt siden da. Utslippene fortsetter, og kilden er enda ikke lokalisert.

Dette viser nettopp at overvåkningen har vært, og fremdeles er, for dårlig. Arbeidet med å lokalisere kilden har tatt fem år, og er fremdeles ”et mysterium”. Selvsagt krever dette en politisk vilje til satsing.

Kommunen klarer åpenbart ikke å aksle det krevende ansvaret for forvaltningen av Mjøsa. Etter initiativ fra Lillehammer Høyre har tidligere miljøvernminister Børge Brende, Stortingsrepresentant Olemic Thommessen og de andre fylkespolitikerne fra Høyre i Oppland, Akershus og Hedmark, tatt tak denne viktige saken, og vil følge den opp i Stortinget. Mjøsa er en betydelig drikkevannskilde, er rikt på fisk og med en mangfoldig bruk. I mer en 4000 år har mennesker fisket og spist fisk fra Mjøsa. Vi må tørre å være tydelige når det foregår overgrep av denne typen mot ferskvannsperlen og Norges største innsjø. Fremtiden må sikres mot kortsiktige miljøkriminalitet, og i god konservativ ånd må vi ta vare på naturen slik at den kan bringes videre til barna og barnebarna våre. Her er Høyre villig til å gå foran,, og jeg tar gjerne noen treff «midt i fleisen», det være seg fra GD eller Arbeiderpartiet, for Mjøsas fremtid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.